Home

 

Wat is Muziek op Schoot?

Muziek is bewegen, luisteren, voelen, ervaren. Muziek is ontdekken, beleven en verwonderen. Muziek is plezier!

Bij de Muziek op Schoot-les komen al deze dingen aan bod. Samen met je (klein)kind kom je zingen, bewegen, spelen en luisteren. Plezier staat voorop, maar de lessen zijn zo ingericht dat ze de ontwikkeling van je kind op een speelse manier stimuleren:

 • Met behulp van Knuffie┬ádie het begroetingslied zingt, worden alle kinderen aan het begin van elke les op een speelse manier begroet en is er voor iedereen persoonlijke aandacht.
 • Aan de hand van thema’s worden liedjes en spelletjes aangeboden over bijvoorbeeld de seizoenen, de kleuren, sorteren, verstoppen, en wordt de ontwikkeling van fantasie en creativiteit gestimuleerd.
 • Met echte instrumenten, maar ook met eenvoudige huis-, tuin- en keukenspullen wordt muziek gemaakt en beleefd.
 • Door middel van bijvoorbeeld loopliedjes, schootspelletjes en luistermomenten wordt een muzikale basis gelegd, met aandacht voor het maatgevoel, timing, en de beleving van verschillende ritmes, toon- en muzieksoorten.
 • De eigen stem wordt ontdekt. Nieuwe liedjes en spelletjes worden ge├»ntroduceerd, en ook het traditionele liedrepertoire komt aan bod, zodat iedereen lekker kan meezingen.
 • Door diverse bewegingsspelletjes wordt de grote en fijne motoriek geoefend, en het eigen lichaam gevoeld en ervaren: van wiegen en aaien, klappen en zwaaien, tot dansen en springen.
 • Aan het eind van de les neemt Knuffie weer persoonlijk afscheid van alle kinderen. Wie durft Knuffie al een high-five te geven?
 • Alle liedjes die in de cursus voorbij komen worden verzameld in een muziekboekje: een leuke herinnering en tevens inspiratie voor thuis!

Muziek op Schoot is een leuke en spannende ontdekkingsreis voor zowel (groot)ouder als kind!

Naast klinkend materiaal (instrumenten en andere dingen die klank maken) wordt in de Muziek op Schoot-les ook gebruik gemaakt van niet-klinkend materiaal, zoals deze sjaaltjes om mee te bewegen, en de muisjes die zich gaan verstoppen en dansen op het doek!

(bovenste foto’s: Frank Vandeven www.vgphotographytours.ca)

Even aaien: online herfstcursus in corona-tijd, herfst 2020

Luisteren naar de Plingplong

Het begroetingslied is een mooi contactmoment voor jong en oud!
Natuurlijk mogen de kinderen als ze willen een knuffel van thuis meenemen. Gedurende de les mogen deze bij Knuffie op bezoek. Soms is het een gezellige drukte bij Knuffie!

Waarom Muziek op Schoot voor baby’s?

“Daar is hij/zij nog veel te klein voor”, hoor ik vaak. Maar met de (muzikale) ontwikkeling kun je niet vroeg genoeg beginnen! In de babyles worden jij en je baby een half uur lang ‘ondergedompeld’ in muziek. En dat is leerzaam voor de hele ontwikkeling!

 • Door dansen en wiegen, grijpen naar en voelen aan instrumenten en ander leuk materiaal (natuurlijk ook in de mond stoppen) stimuleren we de fijne en grote motoriek.
 • Door aai- en voelspelletjes leert de baby zijn lichaam kennen, door kiekeboe maakt hij kennis met verdwijnen en verschijnen, en door schoot- en loopspelletjes maakt hij kennis met maatgevoel, snel en langzaam, hoog en laag.
 • Door versjes en liedjes wordt het taalgevoel aangesproken, en het luisteren naar verschillende instrumenten en muziekstijlen stimuleert de muzikale ontwikkeling.

En behalve dat het leerzaam is, is het ook een heel fijn momentje ‘quality time’ voor jou en je baby!